Nieuws

Verslag Seminar bij Paula Kobayashi

Anneke Zandvliet

International Seminar Takashi Namikoshi 2012

In het weekend van 15 en 16 september 2012 bezocht ik bovenstaand seminar, georganiseerd door  Paula Kobayashi van het Kobayashi medisch centrum in samenwerking met The Dutch Shiatsu Academie (DSA).

 

Onderwerp van het seminar is: hypertonie bij kankerpatiënten en lumbale rugklachten. Deze 2 onderwerpen werden gedoceerd door Takashi Namikoshi Sensei. Tijdens de les over hypertonie bij kankerpatiënten werd een behandeling gegeven aan een kankerpatiënt wiens armzenuw tijdens een operatie doorgesneden was. De hierdoor ontstane de vreselijke pijn waren 

ondraaglijk en maakten de cliënt depressief. Daarbij kon de arm niet opgetild worden. Na intensieve behandelingen in de afgelopen maanden, waren de problemen al flink verminderd, zo ook de pijnmedicatie. Tijdens de behandeling werden hals, bovenrug, schouder en arm intensief behandeld, hierbij gebruik makend van geheel  nieuwe technieken.

’s Middags was het woord aan Arturo Valenzuela uit Spanje, met een Sotai behandeling om het lichaam soepeler te krijgen. De cliënt doet onder begeleiding oefeningen met gebruik van de klachtenvrije zijde van het lichaam en moet deze iedere morgen herhalen. De handen van de therapeut kunnen rusten. De eenvoudige oefeningen hadden een verbluffend resultaat en kunnen helpen bij koude voeten, scoliose, prostaatklachten, stijve onderrug, enz.

De 2e dag leerde de Sensei ons om onszelf te behandelen, voornamelijk de handen, hals en bekkengebied. Hierna vertelde de Sensei over lumbale rugklachten en dan met name lumbale wervelkolom stenose, die vanwege de vergrijzing steeds vaker voorkomt. Daarna volgde de behandeling, die naast veel basistechniek natuurlijk ook nieuwe technieken bevatte.

Het voornaamste motto van Takashi Namikoshi Sensei is: blijf lachen.

De middagles werd verzorgd door Fernando Cabo uit Spanje, welke nu in Londen praktiseert. Het onderwerp: spijsverteringsklachten en constipatie. Ook hier weer nieuwe technieken.

Dank aan Paula en Nathan voor de voortreffelijke organisatie en de prachtige locatie.

Sponsoren

TAO Shiatsu
BiBu
Ohashiatsu
CSMBK
Dutch Shiatsu College
ESAcademy
Verera
DBA

Realisatie: verenigingenweb