Nieuws

Shiatsu Namikoshi Seminar Brussel

Rob Turfboer

In mei 2015 werd in Brussel een Shiatsu Seminar georganiseerd door Ecole Européen de Massage in samenwerking met Frans Copers ex-president Belgische Shiatsu Federatie en European Shiatsu Federation. Het seminar had als titel:

Traditionele en actuele shiatsu, of de moderne evolutie binnen shiatsu met respect voor de tradities. Aanwezig waren:

  • Kobayashi Akitomo, een leerling van Tokujiro Namikoshi, de stichter van het JSC, meester van de originele methode, die deze sinds meer dan 40 jaar onderwijst en een demonstratie gaf voor de behandeling van pijn in de knie en de basis kata doornam
  • Watanabe Kazuo, vice directeur van de afdeling praktisch onderwijs aan het JSC, die de flexibiliteit van hetKobayashi in Brusselheupgewricht onder handen nam en moderne inzichten gaf in de toepassing van Shiatsu
  • Onoda Shigeru, oprichter van Namikoshi Shiatsu Europa (NSE) en vertegenwoordiger in Europa voor het Japan Shiatsu College. Als lesgever heeft hij jarenlange ervaring met het Europese publiek en dank zij die ervaring en zijn pedagogische kwaliteiten is hij ideaal geplaatst om de traditionele kennis over te brengen. Onoda sensei leerde de deelnemers de strukturen van nek en schouders te rekken en benadrukte het belang van de aspa theorie in de behandeling

Het was fijn om een aantal bekenden weer te zien en met nieuwe mensen kennis te maken. Mensen die elkaar niet altijd goed kunnen verstaan, maar door Shiatsu met elkaar kunnen communiceren.

Er was genoeg te zien, voor zowel de gevorderde als de beginner. Een groot deel van de deelnemers waren in de leer voor Shiatsutherapeut. Zij gingen naar een school waar de Shiatsu stijl van Masunaga werd aangeleerd. Voor hen was het een eerste kennismaking.

Veel van de deelnemers verwonderden zich over de effectiviteit van Shiatsu Namikoshi. Kobayashi sensei heeft in een demonstratie de pijn in de knieën van twee deelnemers kunnen verminderen. Eén van deze mannen gaf de tweede dag zelfs aan dat hij geen last meer had van zijn knie. Mooi meegenomen!

Sponsoren

BiBu
DBA
Ohashiatsu
Verera
Kobayashi Medical Shiatsu Academy
Dutch Shiatsu College
CSMBK
TAO Shiatsu

Realisatie: verenigingenweb