Nieuws

Smartphone Seminar met Onoda Sensei

Yoff Kau

Het Smartphone was een groot succes! Graag laat ik jullie nogmaals meegenieten van het gebeuren vanuit de ogen van alle bestuursleden, dat is grappig en interessant omdat zij het natuurlijk allemaal anders en persoonlijk hebben ervaren. Hieronder volgen hun ervaringen.

Van Rob: Wat je aandacht geeft groeit
Ik maakte op het 20 jarige verjaardagsfeest van de Italiaanse school voor Namikoshi Shiatsu van Roberto Taverna voor het eerst kennis met het Smartphone syndroom. Onoda sensei was door ziekte verhinderd maar zijn collega's hadden een indrukwekkende presentatie gegeven ondersteund door filmpjes, een powerpoint presentatie en een uitvoerige demonstratie van techniek en theorie om het probleem te lijf te gaan. En toen wist ik het: Daar moeten de collega's in Nederland meer van weten!
Niet lang daarna werd in Madrid de basis gelegd voor de oprichting van NSE Nederland, en in de maanden daarna kwamen wij tot de conclusie dat ons initiatief gevierd moest worden met een leerzaam en prettig samenzijn. De keus voor het onderwerp was snel gemaakt en nog altijd zeer actueel: Shiatsu en het Smartphone syndroom.
Wat hebben de andere leden van NSE Nederland en ik plezier gehad met de voorbereidingen en wat ben ik iedereen die aanwezig was dankbaar. De reacties zijn hartverwarmend en stimulerend. Het was geweldig om deze dagen met leergierige en geïnteresseerde mensen samen te werken aan de uitbreiding van onze kennis. Hartelijk dank voor jullie enthousiasme. Wij, de leden van NSE Nederland, komen al snel weer bij elkaar om nieuwe plannen te smeden. En Onoda sensei...die komt graag terug om zijn kennis te delen! In de eerste week van april 2017 alweer, dus blok het maar vast af in je agenda!

Van Frans: enthousiasme
Ik heb er zin in. Dat is het eerste wat ik dacht toen de uitnodiging voor het seminar in de bus viel (digitaal dan).
Ik had al een paar voorstukjes en korte filmpjes op Facebook voorbij zien komen en het onderwerp sprak mij erg aan. Zeer eigentijds dus ideaal voor in de praktijk.
Mijn verwachtingen kwamen dan ook helemaal uit en ik heb 2 dagen inclusief het gezellige diner/naborrel moment meegenoten. Ook van de Aze Shiatsu technieken van Shigeru Onoda Sensei en de uitleg van het Smartphone Syndroom, van de saamhorigheid, gezelligheid en het ontmoeten van mede-therapeuten die je al een tijdje niet gezien hebt of waar je voor het eerst kennis mee maakt.
Al met al, zeker de moeite waard voor een herhaling, wat hoogst waarschijnlijk volgend jaar weer gepland wordt.
Eigenlijk maar een minpuntje ……… het gesnurk van mijn kamergenoot. Maar ja, het was all inclusive, dan hoort het erbij. Wel een ideetje opeens: volgend jaar het Apneu Syndroom????

Van Roel: Ervaring
In 2011 heb ik deelgenomen aan het international Shiatsu Seminar Stand on good feet: Shiatsu & Stability The Netherlands, June 2011. Dit was de eerste keer dat ik kennis heb gemaakt met de organisatie ESA. Ik was meteen enthousiast, wat een mooi evenement, de hele top van Shiatsu experts uit Japan was even over komen vliegen om ons de basis van Shiatsu te leren.
Nu vijf jaar later, 2 en 3 april 2016 was er weer een enorm mooi evenement georganiseerd door de ESA en NSE (en natuurlijk was ik weer van de partij). Deze keer was Grootmeester Shigeru Onoda Sensei “overgekomen uit Madrid”, bereid om ons de kneepjes van zijn Aze Shiatsu te openbaren. Het onderwerp deze keer  “Shiatsu en het Smartphone Syndroom”. Wat een geweldig Seminar. Onoda Sensei nam ons deze dagen mee in boeiende, allesomvattende lessen, en wist ons optimaal te inspireren.
Ook de locatie “Van der Valk Hotel Schiphol” was prima. We hebben het hier met z’n allen genoten van een lekker ontbijt, lunch en diner ( en natuurlijk avonds ook nog eventjes lekker gezellig napraten in de bar).
Graag wil ik nog via deze weg de Shiatsu-vrienden die ik deze dagen helaas niet heb kunnen spreken bedanken voor hun aanwezigheid en tot de volgende keer. En voor de leden die niet geweest zijn……jullie hebben echt iets gemist en…. tot volgende keer!!

Van Anneke: de marketing ter plaatse
Beste leden; jullie wisten het misschien nog niet, maar de ESA heeft een soort van ‘winkeltje’.
Met dit winkeltje was ik present op het door de NSE docenten georganiseerde seminar, waar Shigeru Onoda Sensei instructies gaf over het ‘Smartphone-pad syndroom’. Op het seminar hadden Issey Onoda Mori, de zoon van Shigeru Onoda, en ik naast elkaar een winkeltje. Hij verkocht de Engelstalige boekjes ‘22 orthopedic tests’ en ‘Shiatsu neck treatment’, en ook T-shirts. Wat verkocht ik dan in ons winkeltje, vraag je jezelf af?
Speciaal voor de deelnemers aan het seminar en onze leden hadden we 50 boekjes ingekocht met de basisbehandeling, zoals die op dit moment wordt gedoceerd. Dit is de vervanging van het witte boekje, maar dan veel uitgebreider, met veel plaatjes maar met meer informatie waarom bepaalde gebieden belangrijk kunnen zijn om te behandelen.
Ik had nog 3 polo’s te koop, die bedrukt waren met het ESA embleem. Nu die op zijn heb ik rechtstreeks van de zoon van Onoda voor jullie een tiental T-shirts met mooie shiatsu-opdruk ingekocht. En voor de koude dagen een paar sweatshirts. De laatste exemplaren met onderzoeksresultaten van shiatsubehandelingen zijn verkocht, maar voor de liefhebbers hoop ik er nog een paar te bemachtigen.
Het beste liepen de polo’s die nog over waren van het seminar in 2011, die mochten namelijk gratis weg (we blijven Nederlanders). Tegen het einde van het seminar hebben we besloten een deel van de voorraad van Issey Onoda aan te kopen, nu hoefden we immers niet de verzendkosten vanuit Spanje te betalen.
De betaling verliep steeds via iZettle, een pinautomaatje dat werkt in combinatie bluetooth op mijn mobiele telefoon. Na je betaling kan -door het invoeren van je mailadres- de aankoopbon verstuurd worden, je ontvangt hem via je mailbox, direct klaar voor je administratie. Voor de ESA administratie blijft er dan een goed overzicht van de verkopen en inkomsten. Ik gebruik de iZettle ook in mijn praktijk, voor het gemak van mijn cliënten en mijzelf. Via deze link (https://www.izettle.com/d/C3MNWK) kom je meer te weten (bijvoorbeeld, dat het ook met I-pad werkt) en kun je een gratis kaartlezer en 10 euro korting krijgen. Je betaald geen maandelijkse huur, maar een percentage van je pinbetaling.
Het mooie is, dat Rob achter de schermen bezig is met het bouwen van een webwinkel voor onze leden, waar je binnenkort al onze spulletjes kunt zien en aanschaffen via de ESA website. Zo werken we verder aan onze marketing.

Van Yoff: Vertaalslag
Een maandje vóór het seminar is aan mij gevraagd om een vertaling te maken van het Engelses werkboek van de hand van Shigeru Onoda, dat zich volledig en gelukkig met veel illustraties bezig houdt met zijn visie op de nekbehandeling. Ik ben meertalig native speaker, en het onderwerp spreekt mij vanzelfsprekend aan, dus ik zegde mijn medewerking graag toe. Het was wel een gepuzzel omdat de tekst in afgepaste blokken staat in een PDF-document en je soms in het Nederlands meer woorden gebruikt om hetzelfde te zeggen en dan ineens de plaatjes gaan schuiven. En je wilt dat het er mooi uit blijft zien natuurlijk. Reuze boeiend qua onderwerp en ook de gedetailleerde manier van benaderen sprak mij aan. Dus het werd toch een klus waar ik me in kon bijten en genoegen in kon scheppen. Het was gelukkig op tijd klaar en kan binnenkort worden gekocht als e-book via de website van Onoda. Klik hier voor meer informatie.
Maar daar hield het concept vertalen niet op. Ik ben niet geschoold in Namikoshi stijl shiatsu en kom meer uit de hoek van de klassieke Shiatsu, maar ik mocht wel het seminar bijwonen en wilde dat ook graag. Enigszins schoorvoetend omdat ik dacht een stuk basiskennis te missen die wellicht als vanzelfsprekend werd aangenomen. En daar stonden we dan uiteindelijk met 20 behandeltafels en 40 mensen en een zeer inspirerende Japanse leraar die eigenlijk uitsluitend Spaans sprak.
Gelukkig was daar ons wonderkind Veronica Carbaat, die de onmogelijk taak van live en precies vertalen op zich had genomen en ik kan jullie vertellen dat is geen sinecure! Ze heeft zich uitstekend van die taak gekweten en mijn sluimerende Spaans roerde zijn hoofdje en ik kon de tweede dag al bijna meekomen zonder vertaling, natuurlijk ook omdat het ons eigen vakgebied is resoneerde er van alle mee. Mijn onbekendheid met de Namikoshi technieken viel helemaal weg. De instructies waren helder en werden systematisch en rustig gegeven (ook al sprong de sensei soms wat van de hak op de tak als het moment daar om vroeg). Het was net een choreografie van 40 mensen simultaan en vloeiend. Zo kwam alles samen tot iets fantastisch. Ook de locatie was geweldig en de sfeer onderling heel genoeglijk en gezellig. Het was fijn en goed georganiseerd en verliep zonder plichtplegingen soepel in elkaar over. Superfijn om een aantal gezichten bij namen te mogen plaatsen (dit was wederzijds natuurlijk).Vanuit de communicatie die meestal alleen digitaal of op papier plaatsvindt, en dat is veel abstracter dan vlees en bloed! Dat zorgde hier en daar nog voor verrassingen omtrent mijn geslacht (Ja ik ben echt een meisje!), dus dat was wel komisch.
Al met al was het een prachtige ervaring, zeer inspirerend. Om tegelijkertijd zowel met onze docent als met 40 mensen met dezelfde wens en intentie in één ruimte te zijn is al fantastisch: een echt geschenk.
In de dagen en weken na het seminar kon ik direct allerlei praktische toepassingen gebruiken van het geleerde (dat is niet altijd zo na een seminar) en ook daar heeft er in mijn kennis en ervaring een vertaalslag plaatsgevonden. Hoe mooi is dat!?

Reacties

  • Kau, Yoff | T ® (klassiek) # 14-05
    de tekst komt er z.s.m. aan!

Sponsoren

Kobayashi Medical Shiatsu Academy
CSMBK
DBA
Ohashiatsu
BiBu
Verera
Dutch Shiatsu College
ESAcademy

Realisatie: verenigingenweb